Achtergrondmuziek

In alle series van Bassie en Adriaan komt, zoals eerder genoemd in dit artikel, veel muziek voor. Deze is ook afkomstig van andere artiesten zoals Vangelis, Mike Oldfield (met name Tubular Bells), Ennio Morricone, Clannad, Focus, John Carpenter, Isaac Hayes en Jean-Michel Jarre, wiens Magnetic Fields part 1 meestal wordt gebruikt als ze door de boeven achtervolgd worden. Ook van minder bekende componisten als The Ventures, Peru, Malando, Martin Gale, Rick van der Linden en Los Pekenikes zijn één of meerdere nummers gebruikt. Voor enkele series componeerde Ruud Bos achtergrondmuziek. Op de officiële website staat een lijst met gebruikte muziekstukken.[2]

[bewerken] Aad Klaris

Vanaf de serie Het geheim van de schatkaart (1987) werd er ook speciale achtergrondmuziek voor de serie verzorgd door instrumentalist Aad Klaris. Ook in de vroegere series, die later een herbewerking zouden ondergaan, werd er achtergrondmuziek van Klaris toegevoegd. In 1997 kreeg Aad van Toor echter onenigheid met Klaris over de rechten van deze muziek. Daarom werd in de recentste nabewerking van de series alle achtergrondmuziek van Klaris verwijderd en vervangen door nieuwe achtergrondmuziek van Bert Smorenburg. In de oudere series is er in diverse scènes muziek van Smorenburg toegevoegd (en zo nodig weer muziek van Klaris verwijderd), terwijl in andere scènes ook de oorspronkelijke muziek van de diverse artiesten te horen is. Eind 1999 is de laatste uitgave met de muziek van Klaris uitgebracht en vanaf 2000, toen de video-uitgaven overgingen naar Bridge, bevatte deze de muziek van Smorenburg. In de 3-delige reeks Liedjes uit Grootmoeders Tijd staat op de aftiteling niet Aad Klaris, maar W. Klaris vermeld. Waarschijnlijk wordt ook hier Aad Klaris bedoeld.

 Bert Smorenburg

De achtergrondmuziek van Bert Smorenburg is te horen in de recentste nabewerking van alle series van Bassie en Adriaan. In oudere series – die een tweede nabewerking ondergingen – is er muziek van Smorenburg toegevoegd (en zo nodig muziek van Klaris weer verwijderd), terwijl in de nieuwere series (waar met meersporentechniek werd gewerkt) de muziek van Smorenburg als vervanging diende voor de achtergrondmuziek van Aad Klaris. Ook verving de muziek van Smorenburg diverse melodieën van Vangelis, Clannad en Jarre. In eerste instantie werd de muziek enkel gebruikt voor de eerste Bassie en Adriaan-cd-rom, nadat daarover onenigheid was ontstaan tussen Van Toor en Klaris.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s